Na cestách Prešovského kraja prišlo o život v januári šesť ľudí

25.02.2007 Prešov

Prešov 25. februára (TASR) - Na cestách Prešovského kraja prišlo o život v januári päť chodcov a jeden cyklista. Obeťami dopravných nehôd sa stali väčšinou p...
Prešov 25. februára (TASR) - Na cestách Prešovského kraja prišlo o život v januári päť chodcov a jeden cyklista. Obeťami dopravných nehôd sa stali väčšinou po zotmení na cestách prvej triedy.

V zimnom období by chodci nemali zabúdať na to, že cesty sú klzké, čím sa predlžuje brzdná dráha. Ak vstúpia na vozovku náhle, tesne pred idúcim vozidlom, vodič nemá šancu bezpečne zastaviť. V zime sa rýchlejšie stmieva, a tak pre chodcov, ale aj cyklistov platí zásada \"vidieť a byť videný\".
Ladislav Melega z Krajského riaditeľstva PZ v Prešove označil za rizikový najmä náhly vstup na vozovku spoza stojaceho autobusu či zaparkovaného auta. Pripomenul, že na druhej strane by mali vodiči rešpektovať práva chodcov na priechode a predvídať možné riziká. Platí to najmä v okolí škôl, obchodných centier, kostolov či kultúrnych a reštauračných zariadení.
Najlepšou prevenciou tragédií na cestách je dodržiavanie pravidiel cestnej premávky. Chodci by mali využívať vyznačené priechody a cez cestu prechádzať len vtedy, keď svieti zelená. Samozrejmosťou pre cyklistov má byť osvetlenie bicykla, vhodné oblečenie a doplnky. Dospelí vodiči, cyklisti i chodci by mali pamätať na to, že ich správanie kopírujú deti a aj na cestách byť pre ne pozitívnym príkladom.
 

Vyberte región

mark